Hilsen fra Birger på Grønland

Vores læge Birger er på Grønland og har sendt os en hilsen fra turen, læs den herunder:

Heroppe er livet enkelt, luften er mere ren og tør og kold, og solen skinner mere igennem.

Første gang min familie og jeg satte fødderne på grønlandsk jord var i 1986, og siden er det blevet til mange arbejdsophold, i alt ca. 10 år både her i Nuuk, men mest forskellige steder på kysten, hvor der var brug for en læge. Lige nu er vi i Grønlands største by, fordi vores yngste søn og svigerdatter bor her sammen med vores to yngste børnebørn.

Jeg arbejder i Dronning Ingrids Sundhedscenter i 5 uger, som almindelig praktiserende læge – eller næsten da. Den er som en dansk lægepraksis, bare tre gange så stor som vores klinik i Lemvig, her har vi 18.000 patienter. Patienterne fejler i princippet det samme som folk i Danmark, men ikke helt. Livsstilssygdommene som diabetes, rygerlunger og forhøjet blodtryk fylder meget, og det gør kulturelle forskelle, psykiske sygdomme og sociale problemer også.

Der er positive tendenser på mange områder, der bygges kolossalt meget, erhvervslivet blomstrer, der er lufthavne overalt i landet, og lad det været sagt: alkoholforbruget er nu faldet til dansk niveau!

Naturen er fantastisk, kunst og kultur er helt sig selv. En søndagsgåtur til Kolonihavnen fører forbi smukke gamle træhuse og bygninger som Grønlands Seminarium, landsstyreformandens embedsbolig, det første tuberkulosehospital, domkirken Gertrud Rasks kirke og også Hans Egede spejdende ud mod Håbets Ø fra en lille klippetop.

Vi glæder os til at få Birger tilbage i klinikken 🙂